TÜRKİYE’DE DÖVİZ REZERVLERİ VE DÖVİZ KURU ARASINDAKİ ASİMETRİK İLİŞKİ: NARDL YAKLAŞIMI BULGULARI - THE ASYMMETRIC RELATIONSHIP BETWEEN FOREIGN EXCHANGE RESERVES AND EXCHANGE RATE IN TURKEY: EVIDENCE FROM NARDL APPROACH - Erdem Güdenoğlu; Hamza Çeştepe (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye’de döviz kurunun piyasadaki arz ve talep koşullarına bağlı olarak belirlendiği dalgalı kur rejiminin uygulandığı dönemde, döviz kuru ve döviz rezervleri arasındaki asimetrik ilişki araştırılmıştır. Şubat 2002-Haziran 2019 dönemine ait aylık verilerin kullanıldığı analizde NARDL yaklaşımına bağlı olarak gerçekleştirilen sınır testinde döviz rezervleri ve döviz kuru arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığına dair bulgular elde edilmiştir. Gerçekleştirilen asimetri testlerinde ise uzun ve kısa dönemde kur-rezerv ilişkisinde asimetrinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hesaplanan uzun dönem asimetrik katsayılar döviz rezervlerinin kurdaki düşüşler karşısında daha duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu durum, analize konu dönemde Türkiye’de rezervlerini artırma refleksinin, dalgalanma korkusundan daha yüksek olduğu şeklinde yorumlanabilir.