Вплив швидкості охолодження на фазовий склад та властивості багатокомпонентних сплавів AlCoCrFeNiV з додаванням Mn та Si - Олександр Кушнерьов; Валерій Башев; Сергій Рябцев (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Дана стаття присвячена вивченню механічних властивостей і структури багатокомпонентних високоентропійних сплавів системи AlCoCrFeNiV з додаванням Mn і Si у литому та загартованому стані. Дизайн / Метод / Підхід. Литі злитки багатокомпонентних зразків AlCoCrFeMnNiSiV готували в печі Таммана в атмосфері аргону. Плівки сплаву були виготовлені за допомогою добре відомої техніки загартування бризками. Швидкість охолодження, оцінена на основі товщини плівки, становила ~106 К/с. Результати. Встановлено, що литі сплави мають багатофазну структуру, яка включає тверді розчини з ОЦК-ґраткою та впорядковані тверді розчини структурного типу В2, тоді як швидкозагартовані сплави містять лише невпорядковані ОЦК-тверді розчини. Показано, що підвищення рівня мікронапружень і щільності дислокацій при швидкому затвердінні сприяє покращенню механічних властивостей досліджуваних сплавів. Підвищені характеристики міцності зумовлені значним спотворенням кристалічної решітки, викликаним різницею атомних радіусів елементів. Теоретичне значення. Це дослідження сприяє теоретичному розумінню високоентропійних сплавів, пояснюючи взаємозв’язок між швидкостями охолодження та результуючими фазовими структурами та механічними властивостями. Практичне значення. Зі збільшенням швидкості охолодження зростає щільність дислокацій, рівень мікродеформацій і мікротвердість багатокомпонентних сплавів AlCoCrFeMnNiSiV. Оригінальність / Цінність. Це дослідження дає нові знання про фазовий склад і механічні властивості багатокомпонентних сплавів із різними швидкостями охолодження. Дослідження підкреслює чіткі структурні відмінності між литими та загартованими сплавами. Обмеження дослідження / майбутні дослідження. Поточне дослідження обмежене обсягом досліджуваних швидкостей охолодження та складів сплавів. Майбутні дослідження можуть вивчити ширший діапазон швидкостей охолодження та додаткових легуючих елементів. для подальшого розуміння їх впливу на фазовий склад і властивості високоентропійних сплавів. Тип статті. Прикладні дослідження.