NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİNDE ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE TERCİH NEDENLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Hasan Hüseyin Türkmen; Selen Doğan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde hızlı gelişme ve değişmeler nedeni ile her şeyde olduğu gibi adayların üniversite,fakülte, bölüm ya da program tercihlerinde de çeşitlilikler oluşmuştur. Bu çalışmada, öğrencilerinüniversite seçiminde etkili olan faktörlerin neler olduğunu belirlemeye çalışmıştır. Adaylarınüniversite tercihlerinde; üniversite, fakülte, bölüm, program, tanıtım, aile, puan veyaüniversitenin bulunduğu şehir gibi birçok faktör etkili olabilmektedir. Özellikle yeni kurulanüniversiteler, yerleşmiş ve büyük üniversitelere göre birçok konuda daha dezavantajlıolabilmektedir. Çalışma kapsamında, adayların üniversite tercihinde etkili olan faktörleriölçmeye yönelik 62 değişkenli bir ölçek oluşturulmuş ve 2016-2017 Eğitim-Öğretim YılındaNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde okuyan 1. sınıf öğrencilerinin tamamına anketuygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin üniversite tercihlerinde en önemli faktörlerinüniversitedeki eğitim-öğretim kalitesi ve mezunların iş bulma imkânları olduğu ortaya çıkmıştır.Tercihte en az etkili faktörün ise ailesinin bulunduğu kentte olması olduğu ortaya çıkmıştır.Öğrenciler için ilin ekonomik şartlarının uygunluğu ve üniversitenin konumu da oldukça etkilibir faktör olarak belirtilmiştir.