Dwie twarze Alexandro Jodorowsky’ego - Piotr Mirski (Kwartalnik Filmowy)
Autor prezentuje sylwetkę oraz twórczość Alexandra Jodorowsky'ego. Na wstępie przybliża jego postać, młodość oraz początki działalności artystycznej. W dalszej części krytycznej analizie zostają poddane trzy najsłynniejsze filmy reżysera - Fando i Lis, Kret, Święta góra. W drugiej części tekstu Mirski proponuje odczytanie tych dzieł w kluczu przedstawionym przez Susan Sontag w Notatkach o campie. W tym ujęciu sztuczność czy przesadność obrazów Jodorowsky'ego przestają być czymś negatywnym.