AVRUPA’DA YEREL YÖNETİMLER REFORMU SONRASINDA TÜRK YEREL YÖNTEMLERİ İÇİN BİR TİPOLOJİ BELİRLEME ÇALIŞMASI - Uğur Sadioğlu; Yasemin Çifci (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Yerel yönetimler tarihsel süreçte önemleri her geçen gün artan yönetim birimleri haline gelmişlerdir. Bu durum yerel yönetimlerin daha derinlemesine incelenmesini gerekli hale getirmiştir. Yerel yönetimlere yönelik olarak yapılan tipoloji çalışmaları ile ülkelerin yerel yönetimlerinin kıyaslanması, benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulması üzerine odaklanılmıştır. Bu çalışmada, AvrupaBirliği üyesi ülkelerin yerel yönetim sistemleri, Avrupa’da yapılan tipoloji çalışmaları ve Türkiye’deki yerel yönetimler reformu birlikte değerlendirilmiştir. Özellikle reform sonrası Türk yerel yönetimlerinin de bir tipoloji kapsamına alınıp alınamayacağının analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, Türk yerel yönetimleri Avrupa yerel yönetim tipolojileri içerisinde en çok Fransız Napolyonik modele benzemekle birlikte, son yıllarda kendine has bir yerel yönetim modeli oluşturmuştur.