Christian and Culture in the Personalist Thought of Stefan Wyszyński - Ryszard Ficek (Polonia Sacra)
Ze względu na wieloaspektowość personalistycznej koncepcji Stefana Wyszyńskiego niniejszy artykuł jest skoncentrowany na chrześcijańskiej wizji kultury. W tym kontekście zwrócono uwagę na to, w jakim zakresie personalizm może stanowić podstawę do kształtowania kultury, zwłaszcza w odniesieniu do współczesnej rzeczywistości postmodernistycznej. Przeprowadzona analiza wizji kultury usytułowuje ją w odniesieniu do realiów życia chrześcijańskiego. W tym sensie, twórczą aktywność na rzecz kultury należy widzieć w kontekście realizacji pełni osobowości człowieka nie tylko w wymiarze doczesnym, ale także nadprzyrodzonym. Umożliwia to włączenie się osoby ludzkiej w nurt zachodzących przemian cywilizacyjno-kulturowych, ale równeż pozwala człowiekowi odkryć właściwe miejsce w dynamicznie zmieniających się realiach współczesnego świata.