مروری بر توسعه منابع نوری رنگ سفید - آتشه سلیمانی گرگانی; راضیه جعفری; سعیده گرجی کندی (مطالعات در دنیای رنگ)
توسعه منابع نوری با هدف تامین روشنایی و توجه به جنبه های اقتصادی و تجاری همواره مورد توجه محققین بسیاری بوده است. در ابتدا با توجه به هدر رفت بخش قابل توجهی از انرژی الکتریکی به انرژی تابشی و گرمایی به تدریج لامپ‌های فلورسنت با بازده انرژی بالاتر جایگزین لامپ‌های رشته‌ای شدند. در همین راستا و در جهت صرفه‌جویی بیشتر، توسعه منابع نوری منجر به تولید لامپ‌های کم مصرف و در نهایت دیودهای نورانی غیر‌آلی و آلی (منابع نوری حالت جامد ) گردید. در مقاله حاضر، ابتدا پیشینه ساخت و توسعه منابع نوری مختلف مورد توجه قرار گرفته و در ادامه به توصیف خواص و کاربردهای نورهای سفید حالت جامد پرداخته می‌شود. در این راستا، ساختار و عملکرد دیودهای نورانی آلی و غیر‌آلی تشریح شده و به پیشرفت‌های صورت گرفته در لوازم روشنایی حالت جامد اشاره می گردد. در پایان ضمن اشاره به روشهای کمی نمودن ویژگی‌های دیودهای نورانی و بررسی تاثیر رنگی آن‌ها به توصیف ایده‌هایی جهت بهبود عملکرد روشنایی و دوام منابع نور سفید پرداخته می‌شود.