Milletvekili Adaylarının Sıralamadaki Yerinin Politik Tutundurma Karması Elemanlarından Yararlanma Düzeyleri Üzerine Etkisi: Adana İli Örneği-The Effect Of Candidates’ Place In Ranking On Utilization Levels Of Political Promotion Mix Elements: The Case Of - Dilek Penpece; Burcu Uğar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Milletvekili adaylarının seçim dönemlerinde amaçlarının gerçekleşmesinde, politik tutundurma karmasının belirlenmesi ve uygulanmasının kritik önemi vardır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Adana milletvekili adaylarının politik tutundurma karması elemanlarından yararlanma düzeylerini belirleyerek bunların aday liste sıraları temelinde farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Politik tutundurma karmasına yönelik faaliyetlerin birçoğundan yüksek ve çok yüksek düzeyde yararlandığını bildiren bu adayların kampanyaları için en önemli gördükleri faaliyet, seçmene kapı kapı tanıtımdır. Ayrıca adayların sıralamadaki yerleri ile reklam, halkla ilişkiler ve oy artırıcı çabalardan yararlanma düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.