The requirement of the state. About the legacy of Ernst-Wolfgang Böckenförde - Peter Schallenberg (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
W tekście autor pokazuje, jak prawo naturalne wywodzi się z fundamentalnego nauczania chrześcijańskiego o człowieku i jego relacji z Bogiem. W pierwszym szczegółowym toku myślowym wyjaśnia, przede wszystkim w odniesieniu do myśli Augustyna, że ​​chociaż ludzie mają w sobie również zdolność i tęsknotę za dobrem, to z natury skłaniają się do wybierania nie dobra, ale tego, co jest dla nich przyjemne. Dlatego też z chrześcijańskiego punktu widzenia porządek państwowy jest usprawiedliwiony z jednej strony po to, aby chronić ludzi przed ich destrukcyjnymi potencjałami, a z drugiej strony wzmacniać wychowanie ku dobru, aby ludzie mogli korzystać z ich wolności dla dobra, a nie dla tego, co jest dla nich tylko przyjemne. W drugim kroku odnosi to z jednej strony do ustanowienia Unii Europejskiej i związanego z nią kanonu wartości, a z drugiej - w związku z tym - do katolickiej nauki społecznej i chrześcijańskiego humanizmu lub personalizmu. Następnie podsumowuje, skupiając się na wielkim niemieckim teoretyku państwa Ernst-Wolfgangu Böckenförde, który pod wpływem katolickiej nauki społecznej i chrześcijańskiego humanizmu sprawił, że rozważania rozwinięte w tekście były owocne dla myślenia o prawie i państwowości we współczesnych demokracjach.