GENETİK ALGORİTMA İLE SINAV ÇİZELGELEME - Halime Suvay Eker; Serkan Taştan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Üniversitelerde sınavlarınbelirli bir düzen içinde gerçekleştirilebilmesi için sınavlaraait tarih, saat ve yer planları bir çizelge şeklindehazırlanmaktadır. Sınav çizelgeleri hazırlanırken birçok kısıtdikkate alınarak öğrencileri ve öğretim elemanlarını memnuneden bir çizelge oluşturulması amaçlanmaktadır. Ancak buçizelgelerin genellikle öğretim elemanları tarafından ellehazırlanması çizelgelerin tamamlanma süresini arttırmakta veistenilen kısıtların sağlanmasını güçleştirmektedir. Buçalışmanın amacı sınav çizelgeleme problemine genetikalgoritma ile çözüm bulmaktır. Bundan hareketle sınavçizelgeleme problemini genetik algoritma yardımıyla çözebilenbir web uygulaması geliştirilmiştir. Problemin çözümünü veuygulamanın geliştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla ilk olaraksınavları belirli tarih aralığına atayan bir genetik algoritmaoluşturulmuş daha sonra bu yerleştirilen sınavları sınıflaraatayan ikinci bir genetik algoritma oluşturularak problemin ikiaşamada çözülmesi sağlanmıştır. Hazırlanan Genetik Algoritmaile Sınav Çizelgeleme Uygulaması Sivas Cumhuriyet Üniversitesi(SCÜ), İktisadi ve idari Bilimler Fakültesinden (İİBF) alınangerçek veriler kullanılarak söz konusu fakültenin ihtiyaçlarıdoğrultusunda ara sınav ve final sınav çizelgeleri hazırlamakiçin çalıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar genetikalgoritmanın sınav çizelgeleme problemini belirlenen kısıtlarısağlayarak kısa zamanda başarılı bir şekilde çözebildiğinigöstermiştir.