YEREL BASINDA ETNİK ÇATIŞMA SÖYLEMİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ - Berna Arslan; Erhan Arslan (Selçuk İletişim)
Temelinde etnik çatışmaların olduğu olaylar farklı dönemlerde, farklı gruplar arasında yaşanagelmiştir. Bu çatışmalardan biri de; Mersin İli Çilek Mahallesi'nde 21 Mayıs 2011 tarihinde doruknoktasına ulaşan Kürt kökenli vatandaşlarla, Cono aşiretine mensup vatandaşlar arasındakiçatışmalardır. Bir kişinin yaşamını yitirdiği, 45 kişinin yaralandığı, evlerin kundaklandığı bu olaylarınsonucunda, Cono aşiretine mensup vatandaşlar güvenlik güçlerinin nezaretinde Çilek mahallesindenalınarak bir başka mahalleye yerleştirilmiştir. Etnik temelli ve sonuçları ağır söz konusuçatışmalar tarihsel ardalanı içerisinde değerlendirildiğinde; gerginliği besleyen/körükleyen çeşitlinedenlerin varlığını görmek olanaklıdır. Toplumsal barış ortamını olumsuz yönde etkileyen veetnik gruplar arasındaki tahammülsüzlüklerde bir domino etkisi yaratan söz konusu çatışmaların;varlığının yanı sıra kitle iletişim araçları ile kamuoyuna nasıl duyurulduğu da büyük önem taşımaktadır.Günümüz modern yerel basını, kitle iletişimi açısından toplumun en öncelikli ve enönemli araçlarıdır. Bu noktada yerel kamuoyunun oluşumunda başat rol oynayan yerel basın;gerginliği arttırıcı ya da barış ortamını sağlayıcı bir aktör olarak ön plana çıkabilmektedir. Bu çalışma, yerel basında barış gazeteciliği normlarının ne kadar uygulandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın kuramsal bölümünde; Mersin ilinin etnik yapısı, toplumsal yaşamdaetnik gruplar, barış gazeteciliği ve Mersin yerel basınının niceliksel yapısı ile haber söylemi konularıele alınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise “söylem analizi” tekniği ile yerel basındaki 18-24 Mayıs 2011 tarihleri arasındaki Mersin İlinde yaşanan olaylara ilişkin haberlerin çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Mersin İlinde yayınlanan 12 günlük gazete çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada; örneklemi oluşturan gazetelerde yayınlanan etnik boyutluçatışmalar ile ilgili haberler, Teun van Dijk'ın söylem analizi yöntemiyle barış gazeteciliği açısındanincelenmiştir.