Doğrulanmış HIV Pozitif Olgularda Hepatit Virüsler ve TORCH Grubu Mikroorganizmaların Serolojik Profillerinin İncelenmesi - Duygu Fındık; Uğur Arslan; Salih Maçin (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: HIV virüsü, immün sistem yetmezliğine neden olarak, virüs, mantar ve protozoon kaynaklı enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu çalışmada; HIV pozitif hastalarda, Hepatitvirüsler Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C ve TORCH grubu Toxoplasma gondii, Rubella, Sitomegalovirüs CMV , Herpes Simplex Virüs HSV mikroorganizmaların serolojik profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 2017-2018 yıllarında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran HIV şüpheli olgular n:75 retrospektif olarak incelenmiştir. Anti-HIV testi istemi olan serumlardan Architect i1000sr Abbott Diagnostics, Almanya cihazıyla "HIV1/2Ag/Ab Combo" testi çalışılmıştır. Pozitif serum örnekleri doğrulama için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Referans Laboratuvarı’na gönderilmiştir. Doğrulanmış pozitif serum örnekleri olan hastalar, laboratuvarımızda HIV-RNA testi ile takip edilmiştir. Bulgular: HIV pozitif hasta serumlarının 53’ünde Anti-HCV çalışılmış ve sadece birinde %1.9 pozitif saptanmıştır. Anti-HAV IgG ise 26 örneğin 16’sında %61.5 pozitif olarak saptanmıştır. Toxoplasma IgG n:49 , RubellaIgG n:35 , RubellaIgM n:21 , CMV IgG n:40 ve HSV2 IgG n:33 sırasıyla;%20.4, %97.1,%4.8,%92.5 ve%10 pozitif bulunmuştur. Sonuç: Çalışılan hasta grubunda akut enfeksiyon göstergelerinden sadece Rubella IgM %4.8 pozitif bulunmuştur, zamanla farklı enfeksiyonların da gelişebileceği düşünülmektedir. Günümüzde artan HIV sıklığı göz önüne alındığında, hastaların bu konuda daha fazla bilgilendirilmesi ve HIV pozitif hastaların serolojik profillerinin araştırılması büyük önem taşımaktadır