MERKEZ BANKASI FİNANSAL İSTİKRAR TEDBİRLERİ: REEL KUR VE KREDİLERİN CARİ AÇIĞA ETKİSİ - Fatih Mangır; Savaş Erdoğan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yaşanılan son küresel krizinin ardından birçok ülke ekonomisi para politikası önceliklerini değiştirmiş, potansiyel bir ekonomik istikrarsızlığa karşın ekonomik büyüme, finansal istikrar ve ödemeler dengesi gibi göstergelere yönelik önlemler almışlardır. Aynı şekilde TC Merkez Bankası da politika faiz oranlarını FED’in genişletici para politikası ile piyasaya likitide salmasına tepki olarak düşürme eğilimine girmiştir. Ancak, Merkez Bankası kısa vadeli faizlere ilişkin kararlarını alırken, kredi kanalıyla oluşacak talep artışının yeniden fiyatlara yansıması gibi olası sonuçlarını hesaba katmak zorunda kalmaktadır. Bir diğer ifadeyle, merkez bankası, fiyat istikrarını sürdürürken finansal istikrarı da gözetmeye çalışmaktadır. Bu çalışmada, Merkez Bankasının fiyat istikrarı politikası yapısal değişimi itibariyle incelenmiş, bu bağlamda faiz oranlarındaki değişmelerin toplam kredi ve reel döviz kuru kanalı ile cari işlemler dengesi üzerine etkileri VAR modelleri yardımı ile ele alınmıştır. Analiz sonuçları Merkez Bankasının toplam kredi artışını kısıtlamak amacıyla faiz dışı araçlarla müdahalesini desteklemektedir.