La paràbola del fill pròdig en la literatura catalana: el segle xx - Jordi Malé Pegueroles (Quaderns de Filologia: Estudis Literaris)
Aquest treball és una part, la que correspon al segle xx, d’un estudi més extens l’objectiu del qual és estudiar les diferents formes en què la paràbola del fill pròdig ha estat adaptada en la literatura catalana. Al llarg del segle passat, la història narrada a l’evangeli de sant Lluc (15, 11-32) s’ha reescrit en diversos gèneres literaris, sobretot poesia i teatre, i el seu argument s’ha transformat, reduït o ampliat, i ha perdut la finalitat didàctica i moral que havia tingut segles enrere. A la postguerra, escriptors com Carles Riba i Jaume Vidal Alcover, van utilitzar aquest personatge per expressar una aventura personal i interior.