SOCIALINĖ KULTŪROS KRITIKA VERSUS POPKULTŪROS TYRIMAI - Gintautas Mažeikis (Problemos)
Straipsnyje aptariama kultūros tyrimų genezė, pažymimos konceptualios Frankfurto kritinės mokyklos, Birmingemo kultūros tyrimų centro ir šiuolaikinių popkultūros tyrimų kontroversijos, parodoma teorinių kultūros tyrimų temų, vertybių kaita. Nuosekliau aptariama M. Horkheimerio ir Th. Adorno "Švietimo dialektika", S. Hallo kultūros tyrimų idėjos, masių kultūros ir popkultūros sampratų kontroversijos. Industrinė kultūros raida apibūdinama elito ir masių koncepcijų priešprieša, o vartotojiška kultūra - jos heterotopiškumu, heterogeniškumu, subkultūrų raida. Apžvelgiama subkultūrų plėtra nuo rezistencijos simbolių akcentavimo iki grynųjų stiliaus žaidimų ir pagaliau iki prieštaringos, polisemantiškos šiuolaikinės popkultūros tėkmės (flux). Straipsnyje remiamasi poststruktūralistinės, postmodrnistinės filosofijos ir postkolonijinės kritikos kategorijomis. Prasminiai žodžiai: kultūros industrija, subkultūros, stilius, popkultūros ambivalentiškumas, polisemantiškumas.