Örgütlerde İletişim Kalitesini Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi - Erhan Eroğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsanlığın büyük bir bölümü için çalışmak, yaşam içinde başka herhangi bir etkinlikten çok daha fazla yer tutmaktadır. Modern toplumlarda bir işsahibi olmak kendine güveni oluşturmak ve korumak konusunda temel taşlardan biri olarak kabul edilmektedir. Çalışma koşullarının görece kötü, işsürecinin basit, rutin ve sıkıcıolduğu durumlarda bile çalışmak, bir işi olmamak kadar mutsuzluğa yol açmamaktadır. Açıktır ki; yaşantının önemli bir alanınıkaplayan çalışma yaşamından sağlanan doyum, genel olarak yaşam doyumunu etkilemektedir. Öte yandan yaşam doyumunun düzeyi de işdoyumunun belirleyicilerinden birisi olarak görülmektedir. Çalışmayısadece maddi kazanç getirisi ile tanımlamanın olanaksızlaştığıgünümüzde, bir işte çalışıyor olmak aynızamanda sosyalleşmek anlamınıda taşımaktadır. Bireylerin yaşam doyumlarınıarttıran en önemli unsurlardan birinin tatmin edici bireyler arasıilişkiler ve kaliteli sosyal paylaşımlar olduğu gerçeğinden hareketle, iletişim doyumunun da yaşam doyumunu üzerinde etkili bir değişken olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma yaşam doyumu, işdoyumu ve iletişim doyumu değişkenlerinin birbirleriyle olan ilişkisi konusunda teorik bir çerçeve sunmaya çalışmaktadır. Buradan hareketle çalışma dâhilinde bahsi geçen kavramlar ve kavramlar arasıilişkiler açıklanmaya çalışılmış, literatürde yer alan ilgili araştırmaların sonuçlarına yer verilmiştir.