Kamu Yönetiminde Dijtal Dönüşüm ve Yapay Zeka Uygulamaları - Emre Kaya (Hitit Ekonomi ve Politika Dergisi)
Dijital dönüşüm, kamu hizmetlerinin sunumunda paradigmayı değiştiren ve günümüzün en önemli yönetimsel dönüşüm alanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte kamu sektöründe verimlilik, şeffaflık ve vatandaş memnuniyeti gibi temel hedeflere ulaşmak için dijitalleşme kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu bağlamda, kamu yönetimi ile teknolojinin etkileşimi giderek derinleşmekte olup, inovatif yaklaşımlar ve çözümler benimseyen bir yönetim anlayışı gerektirmektedir.Kamu yönetimi ile teknolojinin etkileşimi, geleneksel yönetim yaklaşımlarının dijital çağın dinamiklerine uyum sağlama zorunluluğundan doğmuştur. Teknolojinin hızla evrimi, kamusal hizmetlerin sunumunda yeni imkanlar ve meydan okumalar yaratırken, kamu yönetimi de bu dönüşüme ayak uydurmak adına verimlilik, hizmet kalitesi ve vatandaş katılımı gibi temel hedefleri gerçekleştirmek amacıyla çeşitli dijital araç ve platformları entegre etmektedir. Bu araçlardan en önemli ve güncel olanı olan yapay zeka teknolojileri bireyler ve kurumlar kadar ülkeler arası güç dengelerini değiştirebilecek potansiyele sahip bir özellik gösterebilmektedir. Yapılan incelemeler, Türk Kamu yönetiminin de artık karar destek sistemi, hizmet sunumu, istihdam politikası ve denetim sürecinde yapay zeka teknolojisini uygulamaya ve geliştirmeye olan isteğini aktif politikalarla desteklediğini göstermektedir.Bu çalışma, kamu hizmetlerinin dijital dönüşümü sürecinin çok boyutlu bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Kamu yönetiminde bilgi teknolojileri kullanımı literatürünün kapsamlı bir incelemesiyle, dijital dönüşümün kamu hizmetlerine olan etkileri, ortaya çıkan fırsatlar ve zorluklar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın odağında, dijital dönüşümün vatandaşlar ve toplumun genelindeki etkileri, kamu verimliliği ve etkinliği üzerindeki rolü, mevcut altyapı ile uyum sorunları, yapay zeka teknolojilerin potansiyeli ve ortaya çıkabilecek riskler yer almaktadır. Çalışma, dijital dönüşümün kamu hizmetlerine sunduğu avantajların yanı sıra, güvenlik, veri gizliliği ve altyapı uyumu gibi önemli zorlukları da ortaya koyarak, başarılı bir dijital dönüşüm için dikkatli bir planlama ve politika yapımının gerekliliğini vurgulamaktadır.