Türkiye’de Döviz Rezervleri Yeterli mi? - Emek Cinel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Merkez bankalarının tutmaları gereken rezerv miktarının büyüklüğü konusunda çeşitli çalışmalar mevcuttur. Tutulan rezervler ülkenin koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Her bir gösterge için uluslararası literatürde genel kabul gören limitler vardır. Merkez bankası döviz rezervlerinin uluslararası kabul görmüş ölçütlere göre yeterli olup olmadığı hususunda net bir kanı bulunmamaktadır. Çalışmanın amacı Türkiye için merkez bankası döviz rezerv yeterlilik göstergelerini belirlemek ve Türkiye’de döviz rezervlerinin yeterli olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmada Türkiye’de döviz rezervlerinin 2000-2013 dönemindeki gelişimi incelenmekte ve rezerv yeterlilik göstergeleri ile döviz rezervleri arasındaki ilişki ortaya konulmaktadır.