Аналіз методів прийняття рішень з забезпечення захищеності комунікаційних систем - Сальник С.В.; Сторчак А.С.; Микитюк А.В.; Дівіцький А.С. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглянуто методи прийняття рішень з забезпечення захищеності в комунікаційних систе-мах. Описано складові системи забезпечення безпеки комунікаційних систем. Визначено необхідність моні-торингу станів комунікаційних систем та деструктивних впливів або атак на системи. Розглянуто при-значення, структуру, класифікацію та особливості побудови систем виявлення та запобігання вторгнень. Визначено, що функціональні блоки в складі систем виявлення та запобігання вторгнень реалізують мно-жину методів навчання бази знань системи захисту інформації, методів підтримки прийняття рішень, методів прогнозування та методів виявлення та запобігання вторгнень. Висунуто множину вимог для ме-тодів забезпечення захищеності комунікаційних систем при побудові реальних систем забезпечення безпеки інформаційних ресурсів. Встановлено, що при забезпеченні безпеки інформаційних ресурсів, що циркулюють в комунікаційних системах, а також оцінюванні реалізованих сервісів і механізмів безпеки в системах захи-сту інформації, доцільно комбінувати та удосконалювати методи прийняття рішень з забезпечення захи-щеності, виходячи з визначених вимог до систем захисту та враховуючи особливості функціонування кому-нікаційних систем обробки інформаційних ресурсів.