ELEYİCİ MATERYALİZM 'ZİHNİN TÜM İÇERİĞİNİ' ELEMEYİ Mİ ÖNERİR? - Serdal- Berk Tümkaya-yaylım (Felsefe Dünyası)
Eleştirmenleri Patricia ve Paul Churchland'ın 'halk psikolojisi' diye adlandırılan kuramın içindeki pek çok varlık kategorisi artık yok sayılacak ve tarihin çöplüğüne gömülecektir dediğini iddia eder. Bu da eleyici materyalizm anlamına gelir. Bu eleştirmenlere göre Churchland çifti halk psikolojisi terimi altında toplanan bütün veya birçok gündelik kavrayışların elenmesini yani zihnin devasa içeriğine dair 'eleyici tutum açık açık savunmaktadır.' Biz bu çalışmamızda Churchland çiftinin zihnin tüm içeriğinin veya çoğunluğunun felsefe, gündelik dil veya bilimsel hazinemizden tamamen tasfiye edilmesini hiçbir zaman önermediğini kendilerinin 1981'den 2015'e kadar yazdıkları ve söylediklerinin yakın bir okuması vasıtasıyla göstermeye çalışıyoruz. Churchland çifti standart zihin modelinin merkezinde yer alan kavramlar setinden inancın tümcesel kavramsallaştırmasına karşı tasfiyeci bir tutum takınmıştır. Yani onlar 'bugün zihin, zihin halleri ve bilinç dediğimiz şeylerin zamanla 'modası geçecek' olan ve gelecekteki ontolojimizde yer almamaya mahkum şeyler olduğu şeklinde bir fikri asla savunmamıştır. Sadece halk psikolojik kavramsallaştırmanın tamamıyla reddinin makul ve tutarlı olabileceği ihtimalinin ciddiye alınmaması gerektiğini savunuyorlar. Eleyici materyalistlerin alametifarıkası budur.