Kıskançlık Karşısında Gösterilen İletişim Tepkileri Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Rumeysa Hoşoğlu; Seher Sevim (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmada, KıskançlıkKarşısında Gösterilen İletişim Tepkileri Ölçeği’nin (KKGİTÖ) Türk kültürüne uyarlanması amacıyla ölçeğin geçerlik vegüvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Araştırma değişik üniversitelerde öğrenimgören ve en az altı aydır romantik bir ilişkisi olan 436 gönüllü üniversiteöğrencisi ile yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcıfaktör analizi ile incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda üç boyut (Yapıcı iletişim, Yıkıcı-Kaçınganiletişim, Rakip odaklı iletişim) altında toplanan 11 faktörlü bir yapı eldeedilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indekslerinin kabuledilebilir düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmış (x2/sd = 3.33; RMSEA = .073; CFI = .92; IFI = .92; RFI = .87;SRMR = .096 ve NNFI = .91) ve ölçeğin üç boyutlu yapısı doğrulanmıştır. Yapılanbenzer ölçekler geçerliği çalışmasında KKGİTÖ ile İlişki Durum Belirleme Ölçeği (İDBÖ) arasında anlamlı bir ilişkibulunmuştur (Yapıcı iletişim içinr = .21, Yıkıcı-Kaçıngan iletişim için r = -.34 ve Rakip odaklı iletişimiçin r = -.20). Ölçeğin üç boyutu için Cronbach alfa iç tutarlılık katsayılarıYapıcı iletişim için 0.84, Yıkıcı-Kaçıngan iletişim için 0.85 ve Rakip odaklıiletişim için 0.90’dır. Analizler sonucunda, KKGİTÖ’nin evli olmayan bireylerin romantik kıskançlık karşısında gösterdikleriiletişim tepkilerini belirlemede geçerli ve güvenilirbir ölçek olduğuna karar verilmiştir.