استفاده از روش توالی‌یابی اگزوم در شناسایی جهش‌های ژنتیکی کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک و کاردیومیوپاتی اتساعی - دینازهرا مختاری; فاطمه اکبریان; پریسا علی دوست سلیمی; سمیرا کلائی نیا (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک و کاردیومیوپاتی اتساعی، عمدتاً با تظاهرات بالینی مختلف و در افراد با سابقه‌ی ژنتیکی پدیدار می‌شوند، در این حالت توالی‌یابی اگزوم امکان بررسی جامع از مناطق کدکننده‌ی پروتئین ژنوم را فراهم می‌کند و شناسایی انواع واریانت‌های نادر و بالقوه‌ی بیماری‌‌زا مرتبط با این شرایط را تسهیل می‌نماید. علاوه براین، داده‌‌های حاصل از توالی‌یابی اگزوم می‌تواند بینش گسترده‌تری را در مورد مکانیسم‌های مولکولی مؤثر در پاتوژنز کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک و اتساعی ارایه دهد.روش‌ها: نمونه‌ی خون از دو فرد بیمار از دو خانواده ایرانی دارای کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک و کاردیومیوپاتی اتساعی و اعضای خانواده‌های آن‌ها جمع‌آوری گردید، سپس با استفاده از روش Salting out، نمونه‌ی DNA آن‌ها استخراج شد. نمونه‌ها جهت انجام توالی‌یابی اگزوم به شرکت ماکروژن کره جنوبی ارسال شدند و سپس داده خام در مرکز قلب و عروق شهید رجائی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طراحی پرایمر و PCR برای واریانت‌های کاندید و همچنین توالی‌یابی سنگر برای بیماران و خانواده آن‌ها انجام شد.یافته‌ها: در این مطالعه، دو واریانت گزارش شده‌ی مختلف، یکی در ژن  TPM1 (A:p.E156K< c.466G) و دیگری در ژنACTN2  (c.2648C>T:p.A883V)     در خانواده‌ی A (هردو هتروزیگوت) و یک واریانت گزارش شده در ژن (c.2218C>T:p.R740X)  در خانواده‌ی B (هموزیگوت) شناسایی شدند. جهش‌های یافته شده در بیماران تأیید و در اعضای خانواده‌ی سگرگیت شد.نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد، جهش‌های ژن‌هایTPM1،ACTN2  و NRAP در خانواده‌های دارای افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی می‌تواند در علت‌یابی بیماری و شناسایی افراد در معرض خطر خانواده، کمک‌کننده می‌باشد.