Web of Science Veri Tabanına Dayalı Bibliyometrik Değerlendirme: Hadis Üzerine Yapılan Makaleler - Adnan Arslan (Trabzon İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Bu çalışmada WOS veri tabanında taranan 2005-2023 arası 501 hadis konulu araştırma makalesinin bibliyometrik özelliklerinin analizi amaçlanmıştır. Bu suretle çalışmanın bundan sonraki hadis konulu makalelere yön vereceği düşünülmüştür. Çalışmanın veri setini oluşturan 501 araştırma makalesinin tarandığı indeksler SSCI, AHCI ve ESCI dizin olarak belirlenmiştir. Yöntem olarak şu çalışma biçimi takip edilmiştir: Çalışmaya esas olan veri seti Web of Science veri tabanından “hadith” anahtar kelimesiyle çekilmiştir. Elde edilen Bibtex çıktısı, R Studio bibliometrix uygulamasında görselleştirilmiş ve çalışmanın soruları doğrultusunda belirli parametrelere göre başlıklara ayrılmıştır. Bu çalışmanın en önemli çıktılarından birisi şu sorunun cevabı olarak belirlenmiştir: Türk ilahiyatçılarının ve ilahiyat dergilerinin dünyadaki hadis araştırmalarında yeri nedir? Dünyadaki hadis çalışmalarının geçmişine vakıf olarak geleceğine dair öngörü ve önerilerde bulunabilmek bu çalışmanın önemini teşkil etmektedir. Çalışmanın elde ettiği en önemli sonuç olarak şu zikredilebilir: Türk ilahiyatçıları hadis alanında bilimsel üretkenlik bakımından oldukça göz doldurur bir düzeye ulaşmışlardır. Ancak grafiklerin en uzun çizgilerine adını yazdıran Türk ilahiyatçıları söz konusu alanda etki bakımından çok gerilerde kalmışlardır. Bunun en önemli sebebinin uluslararası etki ve tanınırlığın en büyük faktörü olan İngilizce makale yazımındaki isteksizlik olduğu söylenebilir.