Girişimci Üniversite’nin Kavramsal Çerçevesi - Orkun Yıldız (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Yüzyıllardırişsizlik küresel boyutta mücadele edilen bir problemdir. 21. Yüzyıldaküreselleşme ve teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte birçok sektörde insanemeğinin değeri azalmaktadır. İşsizlikle başa çıkabilmek ve istihdam gücünüküresel düzeyde arttırabilmek için yenilik odaklı girişimler ve girişimcilerönem teşkil etmektedir. Bu yüzden de, sadece eğitim ve öğretim veya araştırmafaaliyeti gerçekleştirmeye yönelik üniversite kurgulamasına yönelik değişimihtiyacı doğmuştur. Triple Helix modelinde yer alan Üniversite-Sanayi ve Devletilişkisinin yeniden tanımlanmasını sağlayan “Girişimci Üniversite Modeli” de buihtiyaç doğrultusunda geliştirilmiştir. Bir derleme ve politika araştırmasıolan bu çalışmanın amacı, girişimci üniversiteye yönelik kavramsal tanımlamabilgilerini ve girişimci üniversite olabilmek için sahip olunması gerekenyeterlilikleri dört farklı kıtadaki gelişmeleri dikkate alarak sunmaktır. Buaraştırma kapsamında bazı teorik bulgular ve politik yönelimlerpaylaşılmaktadır. Bunlardan ilki, girişimci üniversitelerin yükseköğretimevrimsel süreci içerisinde en son aşamada yer almasıdır. Ayrıca, girişimciüniversite modelinin temelini oluşturan üniversite-sanayi-devlet ilişkisindekiyapının da değişme evriminde olduğu bulgusu araştırma sonucunda keşfedilmiştir.Çalışma, “Girişimci Üniversite Modeli ”ne yönelik kavramsal ve gelişim süreciniirdeleyen az sayıda çalışma arasında yerini almaktadır.