Оцінювання якості та ефективності процесу підготовки авіаційного персоналу - М. В. Гудков; П. Я. Джебженяк; В. В. Дуров (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Показано, що підготовка авіаційного персоналу за своєю сутністю є багатокритеріальним процесом, частинними критеріями якого виступають залежності, що описують якість організаційної, академічної, тренажної та практичної складових. Запропоновано процес підготовки авіаційного персоналу уявляти двофазною моделлю. Показано, що оцінку частинних складових якості багатокритеріального процесу підготовки авіаційного персоналу доцільно здійснювати за кваліметричним підходом. Запропоновано оцінку загальної якості процесу підготовки авіаційного персоналу визначати як зважену суму частинних критеріїв підготовки, а його ефективність як співвідношення вартості практично отриманої якості підготовки до загальних витрат на проведення навчання. Універсальний характер запропонованої методики надає змогу використовувати її при проведенні оцінки характеристик процесів навчання за іншими спеціальностями, які містять такі складові, що спрямовані на відпрацювання вправ тренажної підготовки та виконання завдань в реальних умовах проведення польових занять.