Oblikovanje nekih uvjeta rada sa stanovišta pješačkog saobraćaja - Jurij Kolenc (Vojnotehnički Glasnik)
Sagledavajući probleme oblikovanja nekih uvjeta rada sa stanovišta kretanja pješaka, vezanih za ulaze, izlaze i prolaze, rampe, stepenice i ljestve, te podove, dolazi se do zaključka da sigurnost i produktivnost rada bitno zavisi od razine uvažavanja zakonitosti njihovog oblikovanja. To se posebno odnosi na vojne objekte u uvjetima izvanrednih okolnosti, kao i savlađivanje horizontalnih površina i visinskih razlika sa i bez tereta, kretanjem pješaka. U skladu s tim, od odgovornih starješina u sistemu rukovođenja i komandovanja očekuje se da u fazi izgradnje teretnih objekata pješačkog saobraćaja utječu na poštivanje postavljenih zahtjeva, a u fazi korištenja da upoznaju i obuče izvršioce, posebno u onim slučajevima gdje postojeće stanje nije u skladu sa zahtjevima.