Kalite Maliyetlerinin Analizi ve Raporlanması: Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Bir Uygulama - Selman Gül; Hakan Vargün (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Günümüzde teknoloji hızla gelişmekte ve rekabet koşulları giderek zorlaşmaktadır. Ağırlaşan rekabet koşulları müşterilerini tatmin etmek isteyen işletmeleri, varlıklarını sürdürebilmeleri için çeşitli kalite yönetim sistemlerini kullanmaya yönlendirmiştir. Kalite yönetim sistemleri, özellikle sağlık işletmeleri için diğer hizmet işletmelerine göre ayrı bir öneme sahiptir. Sağlık işletmelerinin yapacağı bir yanlış insanı doğrudan etkilemektedir. Çalışmamızda, sağlık işletmelerinde kalite sistemlerinin etkin ve verimli kullanım düzeyini ölçmek amacıyla PAF modeli çerçevesinde kalite maliyeti araştırılmıştır. Araştırma Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak yüz yüze mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda sağlık kuruluşunun bakanlığın belirlediği “sağlıkta kalite standartları” yönetmeliğini uyguladığı ancak kalite maliyetleri muhasebe kaydının ayrı bir başlık altında tutulmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın yapıldığı sağlık kuruluşunda önleme maliyetlerinin benzer çalışmalardaki gibi diğer kalite maliyet kalemlerine göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızın sonunda sağlık kuruluşuna, kalite maliyetlerinin muhasebe kaydının ayrı bir başlık altında kaydı tutularak bu maliyetlerin başarılı bir şekilde kontrolünün sağlanabileceği ve kalite maliyetleri sayesinde kalite konusundaki eksikliklerini kolayca tespit edebileceği önerisinde bulunulmuştur.