Mogućnosti korišćenja otpadne drvne i poljoprivredne biomase u Srbiji u kogeneracionim postrojenjima - Srećko Ćurčić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Drvni i poljoprivredni ostaci, kao sirovina mogu da se koriste: za grejanje (30% jeftiniji od gasa iz gasovoda, 50% od struje ili lož ulja), za proizvodnju električne energije kao i za druge potrebe. U ovom radu biće prikazana savremena integrisana rešenja primene gasifikacije biomase i kogeneracije (eng. solutions for biomass gasification heat and power). Kod ovakvih rešenja, sintetički gas sa određenim sadržajem metana se dobija u delu za gasifikaciju, a zatim se prečišćava i koristi u nekoj od CHP (Combined Heat and Power) tehnologija (npr. motoru sa unutrašnjim sagorevanjem). gasifikacija otpadne drvne i poljoprivredne biomase za dobijanja toplotne i/ili električne energije u kogeneracijskom postrojenju, koristi i čuva optimalno raspoložive resurse. Gas dobijen gasifikacijom u kogeneracionom postrojenju koristi se u gasnom motoru (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) koji je vratilom vezan za asinhroni generator za proizvodnju električne energije. Što se tiče otpadne drvne i poljoprivredne biomase oni se u energetske svrhe vrlo malo koriste u Srbiji na mnogo teritorija. Glavni razlog nekorišćenja otpadne i poljoprivredne biomase u energetske svrhe (proizvodnja električne i/ili topotne energije), u pojedinim proizvodnim postrojenjima nastao je zbog nerazvijenog lanaca snabdevanja otpadnom drvnom i poljoprivrednom biomasom u formi goriva koje je pogodno za korišćenje u energetske svrhe ovih proizvođača. Za racionalno korišćenje ovih resursa neophodno je da se uradi Studija za definisane energetske teritorije, koja između ostalog treba da sadrži podatke za: vrste i raspoložive količine, lokacije nastanka i energetske potencijale.