اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد بلال ذرت شیرین در کشت تابستانه (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته برعملکرد بلال ذرت شیرین آزمایشی به‌مدت سه سال زراعی ازتیرماه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان 1380 اجرا گردید. در این آزمایش پنج تاریخ کاشت (3 تیر، 18 تیر، 2 مرداد، 17مرداد و 1 شهریور) و چهار تراکم (45، 55، 65 و75 هزار بوته در هکتار) به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که طول بلال، ارتفاع گیاه، وزن دانه قابل کنسرو، نسبت دانه به بلال و شاخص برداشت تحت تاثیر سال قرار گرفت و هیچکدام از صفات متقابل تاریخ کاشت × تراکم بوته معنی‌دار نگردید و حداکثر وزن بلال به‌میزان 12810 کیلوگرم در هکتار در سال سوم اجرای طرح به‌دست آمد. با تاخیر در کاشت تا 18 تیرماه میزان عملکرد ثابت ماند اما در تاریخ¬های کشت دیرتر به‌طور معنی‌داری کمتر از دو تاریخ کشت تیرماه بود. تاخیر در کشت در مرداد ماه سبب کاهش محصول نگردید و حداکثر تولید بلال در تاریخ کاشت سوم تیرماه به مقدار 13690 کیلوگرم در هکتار محاسبه شد. از نظر آماری بین تراکم¬های مختلف کاشت برای وزن بلال و وزن دانه قابل کنسرو اختلافی مشاهده نگردید ولی طول بلال و نسبت دانه به بلال با افزایش تراکم کاهش یافت. همچنین توصیه می¬گردد، برای حصول عملکرد بالاتر و بازار پسندی بیشتر از تراکم 55-45 هزار بوته در هکتار برای کشت ذرت شیرین استفاده گردد.