GAZALİ’DEN ÖĞRENDİKLERİMİZ - Şengül Çelik (Felsefe Dünyası)
İnsan doğası hakkındaki görüşler bir çok ahlak teorisini şekillendirmiştir.Ahlakın temelleri insane doğasının nasıl anlaşıldığından esinlenmiştir. Özelliklemodern dönemde insane doğanın bir ürünü olarak görülmekte ve Tanrı-İnsanarasındaki bağ kopmaktadır. Gelişen teknoloji ile insanın aşkınlığı düşüncesi“transhümanizm” akımı ile sonuçlanmıştır. İnsan doğa bilimlerinin bir nesnesihaline gelmekte ve manevi yönü terk edilmektedir. Doğal ahlak ilkeleri de artıkbaşladığı noktadan farklı bir yere gelmiştir. Mutluluk artık daha çok insanlarınihtiyaç ve isteklerinin karşılanması olarak algılanılmaktadır. İslam düşünürüGazali’nin maddeci insan anlayışından farklı bir insan doğası anlayışı bulunmaktadır.Gazali’nin kalb anlayışı maddeci dünya ile kaybedilmiş maneviyat arasındaköprü olabilir.Gazali’nin yöntemsel farklılığı onun İslami dünya görüşüne dayanmaktadır.Gazali’nin ahlak anlayışı ruh ve beden bütünlüğünü vurgulayan insan varlığınınhakikatine dayanmaktadır. Bedenin varlığını ve ihtiyaçlarını red etmeyenbilakis tefekkür için gerekli ve önemli olduğunu savunan bir anlayışa sahiptir.Vücud duyguların taşıyıcısı, duygular akıl için, akıl kalp için, kalp de tefekküriçindir. Bu makalenin amacı modern teknolojik insanın maneviyatını geliştirecekbir yol bulmaktır.