Lukács természet- és tudományfelfogásának összefüggései - László Ropolyi (Elpis)
Lukács a Történelem és osztálytudatban határozottan elutasította a dialektikus módszer alkalmazhatóságát a természet megismerésében. Később azonban saját korábbi álláspontját a mű egyik legjelentősebb hibájaként azonosította, s ennek szellemében megváltoztatta a véleményét: lehetséges és szükséges is a természet dialektikus értelmezése, olyannyira, hogy az egy marxista ontológia fundamentális komponense kell legyen. A társadalmi lét ontológiájáról ennek figyelembevételével készült. Lukács természetfelfogása tehát a két mű megírása között eltelt évtizedekben jelentősen változott. Ugyanakkor ez a változás nem volt független Lukács tudományfelfogásának változásától sem. Dolgozatomban szeretném világosabbá tenni Lukács természet- és tudományfelfogásának kölcsönös alakulását.