Öğretmen Adaylarının İlköğretim Programının Uygulanma Düzeyine İlişkin Görüşleri - Necdet AYKAÇ; Özgür ULUBEY (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan İlköğretim Programı’nın uygulanma düzeyinin öğretmen adaylarının görüşleri doğrultusunda değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Sınıf ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümleri’nin 4. sınıfında öğrenim gören 306 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen “İlköğretim Programının Uygulanma Düzeyini Belirleme Anketi” ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin etkinlikleri etkili bir şekilde uygulayamadıklarını, içeriğe uygun yöntem, teknikleri seçemediklerini ve kazanımlara uygun değerlendirme tekniklerini kullanmadıklarını; buna karşın sınıf dışı gezi ve gözlemlere yer verdiklerini, öğrenme sürecinde öğrencilerin tartışma, fikir sunma, sorgulama etkinliklerine katılarak bilgiyi yapılandırdıklarını göstermektedir.