TÜRKİYE'DE KAMU KAVRAMININ KÖKENLERİ - Hikmet Kırık (Selçuk İletişim)
Modern devlette toplumsal uzlaşma verili bir durum değil tersine başarılması gereken bir olgudur.Kamuoyu, modern toplumun özgür, kendi kendini yöneten toplum olma iddiasının meşrulaştırma aracı olarak vazgeçilmez bir rol üstlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu politik ve toplumsal yapısını hukuk reformları yoluyla yeniden düzenlemeye karar verdiğinde bazı kurumlar yanında kavramların ithaledilmesi kaçınılmaz olmuştur. Kamuoyu bu kavramlardan biri olup Tanzimat döneminde yeni bir meş-ruiyet kaynağı olarak Osmanlı siyasal literatürüne girer. Ancak farklı tarihsel ve toplumsal dinamikle-re sahip bir toplumda ithal yoluyla dolaşıma girmesi zaten karmaşık olan sözcüğün kavramlaştırılma-sında ek zorluklar ortaya çıkarır. Bu nedenle kavramı anlamlandırma belirli bir toplumda zaman ve mekanda geniş bir çerçeveden ele alınarak ve sosyal yapı ile ilişkilendirilerek incelenmesi gerekir. Bu yazıda kamuoyu ve onunla ilintili kavramlar olan kamusal alan ve kamuoyu terimlerinin tarihsel pers-pektiften sosyal ve kültürel dinamikler göz önüne alınarak bir incelemesi yapılmaktadır.