Zaburzenia lipidowe w cukrzycy typu 1 - czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - Jarosław Pędras; Przemysława Jarosz-Chobot; Mariola Minkina-Pędras; Grażyna Deja (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Choroby układu krążenia są przyczyną największej liczby zgonów w Polsce. U dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1 znacznie wzrasta ryzyko wystąpienia w przyszłości nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy. Ważne jest więc, aby odpowiednio wcześnie wykryć u nich czynniki ryzyka. Należy zapobiegać u nich zaburzeniom lipidowym już w okresie wczesnego dzieciństwa prowadząc odpowiednią profilaktykę i leczenie.