Święty Jan Paweł II i jego pontyfikat w opinii słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku UPJPII w Krakowie - Jan Dziedzic (Polonia Sacra)
Celem prezentowanego artykułu jest ocena osoby i pontyfikatu św. Jana Pawła II z racji setnej rocznicy jego urodzin. Program badawczy został zrealizowany na podstawie zmodyfikowanej ankiety Polacy a Papież, którą przygotował ks. prof. Józef Makselon. Grupę respondentów tworzyli słuchacze, działającego przy Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie, Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Pośród 176 ankietowanych było 88,6% kobiet i 11,4% mężczyzn w wieku od 50 do 87 lat. Ankietowani to osoby zdecydowanie wierzące (59,7%) i wierzące (35,8%), charakteryzujące się wysokimi praktykami religijnymi. Święty Jan Paweł II był dla ankietowanych namiestnikiem Chrystusa (49,3%), głową Kościoła katolickiego (13,2%) i najwyższym autorytetem moralnym (19,1%). Był on postrzegany jako człowiek głębokiej wiary (27,1%), mądrości (21,7%), mocy ducha (12,2%). Głównymi osiągnięciami pontyfikatu były: odbudowa wiary (32,5%), obalenie komunizmu (28,5%) oraz pielgrzymowanie do wielu krajów (26,1%). Do najważniejszych tematów papieskiego nauczania zostały zaliczona problematyka wiary (19,2%), miłości ojczyzny (16,7%), małżeństwa i rodziny (15%). Respondenci deklarują, że są gotowi do pracy nad sobą i zmiany postaw oraz do wprowadzania w życie nauczania papieskiego. Zdają sobie jednak sprawę z czekających ich trudności, dlatego często (49,4%), a nawet codziennie (30%) modlą się do Boga za pośrednictwem św. Jana Pawła II. Ankietowani pamiętają również o modlitwie w intencji dzieci i wnuków (29,2%), o zgodę w ojczyźnie (25,4%) i o zdrowia dla siebie (22,6%).