Çocuk Kitapları Yetişkinlere Ne Söylüyor? - Ferah Burgul Adıgüzel; Canan Aslan (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Çocuk edebiyatı ürünleri yalnızca çocukların gelişimsel süreçlerini desteklemek için değil,farklı amaçlarla yetişkin eğitimi programlarında da kullanılmaktadır. Kimi yetişkinlerse çocukkitaplarını bir program dâhilinde olmaksızın, kendi ilgi ve isteği doğrultusunda okumaktadır.Kendi ilgi ve isteğiyle çocuk kitapları okuyan yetişkinlerin bu kitapları kimin için okuduklarıve kitapların kendilerine katkıları konusundaki görüşleri bilinmeye değer bir konudur. Buaraştırmanın temel amacı, yetişkinlerin yetişkinlik döneminde gönüllü olarak okudukları çocukedebiyatı ürünlerini kimin için okudukları ve bu kitapların kendilerine katkıları konusundakigörüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma, temel nitel araştırma yaklaşımına göre desenlemiştir.Araştırmanın çalışma grubu, kendi ilgi ve isteği doğrultusunda çocuk edebiyatı ürünleri okuyangönüllü 221 yetişkindir. Grup, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yoluylabelirlenmiştir. Veriler, içinde araştırmanın amacına uygun soruların yer aldığı bir formaracılığıyla çevrimiçi ortamda toplanmış; ayrıca beş gönüllü yetişkinle yarı yapılandırılmışgörüşmeler yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda yetişkinler sırasıyla en çok kendileri, çocukları, öğrencileri, akrabaları,arkadaşlarının çocukları ve yakınları için çocuk kitapları okuduklarını; bu kitapların “çocuğuanlama ve çocukla iletişim kurma”, “kendini tanıma ve anlama”, “kendini geliştirme” ve “özneliyi oluş halini artırma” konusunda kendilerine katkı sağladığını belirtmişlerdir.