Sprawa dyscyplinarna woźnego Józefa Książkiewicza jako przyczynek do dziejów Biblioteki Uniwersytetu Poznańskiego w latach międzywojennych - Szymon Bauman (Biblioteka)
Artykuł dotyczy przewinień służbowych woźnego Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu. Przedmiotem analizy jest sprawa dyscyplinarna Józefa Książkiewicza, którą przeprowadziła Komisja Dyscyplinarna Uniwersytetu Poznańskiego w 1938 roku. Szerzej opisany przykład odnosi się do zagadnienia życia codziennego i relacji łączących funkcjonariuszy niższych Drugiej Rzeczypospolitej, a lokalnie wskazuje na konflikty wśród pracowników z powodu niewłaściwego zarządzania poznańską biblioteką.