HETERODOXY-ORTHODOXY TARTIŞMALARI VE TÜRK FÜTÜVVET TEŞKİLATI AHİLİK - Gürsoy Akça; Anzavur Demirpolat (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Fütüvvet örgütlerinin tarihsel gelişimi ve dini-ahlaki kıymetleri hakkında iki farklıyaklaşım bulunmaktadır. Genel olarak, birinci yaklaşım fütüvvet gruplarının tarihsel gelişiminin ve bu grupların dini-ahlaki kıymetlerinin batıni-heterodoks faktörler ve ideallerle kuvvetli ilişkilerinin olduğunu iddia eder. Diğer taraftan, fütüvvet örgütlerinin dini-ahlaki kıymetlerinin ve tarihsel gelişiminin, ilk ortaya çıkışından itibaren, batıni-heterodoks unsurlarla ve ideallerle herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı görüşünü savunur. Bu çalışmada her iki yaklaşım ve konu hakkındaki iddialar ele alınmıştır.