El dret civil de Catalunya - Esther Arroyo Amayuelas (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
La codificació civil espanyola no va comportar la uniformitat del dret i això, juntament al reconeixement constitucional de la pluralitat legislativa, va afavorir el desenvolupament del dret civil català. És un desenvolupament en forma de compilacions, lleis especials i codis sectorials, que ha vingut condicionat per la interpretació més o menys àmplia de la competència autonòmica per part del Tribunal Constitucional en cada moment. Últimament, s’ha endegat un procés codificador global a Catalunya. El Codi civil proporciona racionalitat i seguretat jurídica, però són també raons polítiques les que aconsellen optar per aquesta tècnica de consolidació del dret. D’altra banda, la capacitat d’adaptació dels codis als canvis que són necessaris d’acord amb l’evolució social contribueix a mantenir la seva vigència i validesa com a instrument de cohesió social.