INSURTACH ЯК ДРАЙВЕР РОЗВИТКУ СТРАХУВАННЯ - Вікторія Руденко; Вікторія Мирончук; Ольга Смагло (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена комплексному дослідженню InsurTech як ключового драйвера трансформації страхового ринку в умовах цифровізації та глобалізації економіки. У ній розкрито причини виникнення InsurTech. Обґрунтовано два основних підходи до трактування сутності InsurTech: технологічний та інституційний. Запропоновано авторське визначення InsurTech, акцентуючи увагу на його ролі як комплексного феномену, що об’єднує технологічні й організаційні інновації. Проаналізовано основні інноваційні рішення InsurTech та проведено порівняльну характеристику цих рішень, яка виявила їхній вплив на ефективність страхових операцій та якість послуг. Визначено види страхування, де впровадження InsurTech є найбільш доцільним і перспективним, зокрема медичне страхування, страхування малого бізнесу та майнове страхування, що мають потенціал для підвищення конкурентоспроможності завдяки цифровим технологіям.