ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE MUHASEBE İŞLEMLERİ - Raif Parlakkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ülkemizde Katma Değer Vergisinden sonra genel nitelikli bir diğer tüketim vergisi olan Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ÖTV ile vergi mevzuatımızda yer alan bir takım vergi, resim, harç ve fonların yürürlükten kaldırılarak, bunların tek bir çatı altında toplanması suretiyle vergi mevzuatımızda bir sadeleştirme sağlanmıştır. Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında uygulamaya konulan ÖTV, katma değer vergisi ile büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, özel tüketim vergisinin işleyişi ve muhasebeleştirilmesi hakkında bilgi vermektir.