Управління ризиками українського бізнесу в умовах технологічних змін - Тетяна Смирнова (Challenges and Issues of Modern Science)
Актуальність питання управління ризиками підприємства полягає в тому, що в сучасних умовах керівництво компаній змушене переглядати та вдосконалювати свої методи роботи, шукати альтернативні методи розвитку, а також прагнути підвищити якість діяльності організації на новий рівень, що можливо лише за умови налагодженої системи управління ризиками. Машинобудування є однією з, якщо не основною, галуззю, без виробництва якої виробництво в інших галузях було б просто неможливим. Машинобудування є важливою частиною української економіки. Варто зазначити, що ситуація через пандемію COVID-19 та повномасштабну військову агресію вплинула на роботу підприємств та процес управління ризиками. Зростання волатильності та непередбачуваності в глобальній економіці та регуляторних вимогах створило нові та більш складні виклики для управління ризиками. Під час виробничого процесу машинобудівні компанії повинні враховувати потенційні ризики, пов'язані з поточною повсякденною діяльністю. Ризики можуть виникати з природи використовуваних матеріалів, обладнання, людей тощо. Важливо мати програму, яка може ідентифікувати різні ризики, що можуть виникнути, розуміти ймовірність виникнення ризиків та потенційний вплив на бізнес, персонал, акціонерів, клієнтів, постачальників та громаду. Управління ризиками є відповідальністю керівництва організації, і основною метою цього процесу є управління ризиками, ефективне використання ресурсів, максимізація прибутку та мінімізація загроз, при цьому захищаючи інтереси співробітників та клієнтів. Адаптація міжнародного досвіду управління ризиками до потреб українських підприємств дозволяє використовувати досвід у побудові та плануванні системи управління ризиками. Управління ризиками на промислових підприємствах є дуже актуальною темою, з одного боку, через надзвичайно важливу роль машинобудування у світовій та національній економіці, а з іншого боку, через зростаючу невизначеність у результатах діяльності підприємств.