Організація та проведення електронних консультацій органів державної влади з громадськістю - Y. V. Коvach (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Забезпечення ефективної взаємодії між органами державної влади та громадськістю є важливим елементом демократичного процесу. У сучасних умовах, коли питання прозорості та підзвітності державних органів стають усе більш актуальними, зростає потреба в нових інструментах для залучення громадян до процесів прийняття рішень. Одним із таких інструментів є електронні консультації, що дозволяють ефективно та безпосередньо отримувати зворотний зв’язок від громадськості, знизити витрати та підвищити демократичність процесу прийняття рішень. Попри наявність численних переваг, таких як доступність, зручність та економія часу, процес організації та проведення електронних консультацій залишається не достатньо розвиненим і має низку викликів. У зв’язку з цим, важливо дослідити ефективність електронних консультацій як інструменту громадської участі, визначити ключові проблеми їх упровадження та використання, а також розробити рекомендації для вдосконалення процесів електронного консультування в контексті державного управління. Мета статті полягає у виокремленні ознак, розкритті сутності та визначенні особливостей проведення електронних консультацій із громадськістю як форми реалізації суб’єктивних публічних прав. Так, особливу увагу автором приділено аналізу ролі електронних консультацій у забезпеченні прозорості, підзвітності та участі громадськості в процесах прийняття рішень. Описано основні етапи проведення електронних консультацій, серед яких: підготовка запитів, вибір відповідних платформ, організація зворотного зв’язку та підсумування результатів. Розглянуто позитивні аспекти електронних консультацій, зокрема, доступність для широкої аудиторії, оперативність і зручність участі. Виділено потенційні проблеми, такі як обмежена активність громадян, технічні труднощі та ризики маніпуляцій із боку учасників процесу. Проаналізовано міжнародний досвід та законодавчі ініціативи, що сприяють розвитку електронних консультацій. Внесено пропозиції щодо покращення організації електронних консультацій в Україні, зокрема, вдосконалення платформ, підвищення цифрової грамотності населення, покращення інформування та залучення більше громадян до процесу та забезпечення захисту даних, забезпечення зворотного зв’язку, що дозволить максимально розширити можливості участі громадськості в управлінських процесах.