نسبت‌های مالی مؤثر بر شاخص نظارتی کفایت سرمایه: مطالعه موردی بانک‌‌های تجاری غیردولتی ایران - نیلوفر سادات حسینی (مطالعات مالی و بانکداری اسلامی)
تأکید بر اجرای الزامات سرمایه با استفاده از قوانین نظارتی بهمنظور پیشگیری از وقوع هرگونه بحران در نظام بانکی و کاهش ریسک بانک‌ها یکی از مهمترین اهداف بانک مرکزی در زمینه حفظ و سلامت نظام بانکی است. بانک‌ها بهمنظور افزایش سهم بازار و سودآوری خود با تکیه بر مقوله ارزیابی سلامت بانکی و شاخص‌های نظارتی بانک مرکزی می‌توانند وضعیت عملکردی خود را بهبود بخشند. بر این اساس در این مطالعه، تأثیر نسبت‌های عملکردی مالی هفده بانک تجاری غیردولتی ایران بر شاخص نظارتی کفایت سرمایه طی سال‌های 1401- 1394 با استفاده از مدل داده‌های تابلویی پویای دو مرحله‌ای ارزیابی شده است. یافته‌های مدل نشان می‌دهد که افزایش بازده دارایی بانک‌ها و نسبت دارایی‌های درآمدزا بهطور مثبت و معناداری باعث افزایش کفایت سرمایه می‌شود. در مقابل، افزایش مطالبات غیرجاری به کاهش کفایت سرمایه منجر می‌شود. سایر متغیرها مانند سود سپرده، اندازه بانک، و بازده حقوق صاحبان سهام در این مدل تأثیر معناداری بر کفایت سرمایه ندارند.