نقش سیاست خارجی و دست‌گاه دیپلُماسی افغانستان در مبارزه با مواد مخدر - عزیزاحمد فضلی; محمدحنیف معاذ; خالداحمد حبیب (غالب)
مبارزه با مواد مخدر یکی از جدّی‌ترین چالش‌های افغانستان است، که به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط اجتماعی- اقتصادی، به یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌گان مواد مخدر در جهان تبدیل شده است. این تحقیق به بررسی نقش سیاست خارجی و دیپلماسی افغانستان در مدیریت این بحران از طریق تقویت هم‌کاری‌های منطقه‌‌یی و بین‌المللی پرداخته است. اهمیت این تحقیق در تبیین فرصت‌های هم‌کاری با کشورهای دیگر و سازمان‌های بین‌المللی برای مقابله با تولید، قاچاق و مصرف مواد مخدر نهفته است. پرسش اصلی تحقیق این بوده است که: چه‌گونه سیاست خارجی و دست‌گاه دیپلماسی افغانستان می‌توانند از طریق تقویت هم‌کاری‌های بین‌المللی و منطقه‌یی، نقشی مؤثر در کاهش بحران مواد مخدر ایفا کنند؟ این مطالعه با روی‌کرد مختلط و استفاده از روش‌های تحلیلی و توصیفی انجام شده و داده‌ها از منابع کتاب‌خانه‌یی گردآوری و تحلیل شده‌اند. یافته‌ها نشان می‌دهند که: سیاست خارجی و دیپلُماسی افغانستان می‌توانند با بهره‌گیری از هم‌کاری‌های منطقه‌یی، استفاده از معاهدات بین‌المللی، و جذب کمک‌های فنّی و مالی، تأثیر مثبتی در کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر داشته باشند؛ هم‌چنین، ارتقای ظرفیت‌های دست‌گاه دیپلُماسی، توسعة روابط با کشورهای مسیر ترانزیت و اجرای برنامه‌های مشترک ضد مواد مخدر از اهمیت بالایی برخوردار است. این اقدامات می‌توانند به کاهش معضلات امنیتی، اقتصادی و اجتماعی مرتبط با مواد مخدر کمک کرده و تصویر افغانستان را به‌عنوان یک شریک فعّال در مبارزة جهانی با مواد مخدر تقویت کنند. نتایج تحقیق می‌تواند به سیاست‌گذاران و محققان در تدوین استراتیژی‌های مؤثرتر برای مقابله با این بحران کمک کند.