MALİYET MUHASEBESİ BAKIŞ AÇISI İLE İŞLETMELERDE ÇEVRE MALİYETLERİ VE YÖNETİMİ - Ali Alagöz; Duygu İrdi̇ren (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Tüm dünyada doğal kaynakların hızla tüketilmesi ve kirletilmesi sonucu ekolojik dengenin bozulmaya başlaması ile birlikte; işletmelerde sürdürülebilir kalkınma anlayışı ve çevre koruma bilinci önem kazanmaya başlamıştır. Çevre dostu ürünlere olan talebin piyasada artmasıyla çevre yönetim sistemlerinin kapsamı genişlemiş, sosyal sorumluluk ve özün önceliği kavramları çerçevesinde çevre muhasebesi geliştirilmiştir. Bu çalışmada; işletmelerin çevreyi koruyarak doğal yaşamı sürdürebilmek için katlandıkları çevre maliyetlerini ve faaliyetleri sırasında çevreye verecekleri zararları minimize edebilmek amacıyla, maliyet muhasebesinde yer alan stratejik çözümler çevre muhasebesi kapsamında incelenmiştir. Çevre maliyetleri karşılaştırmalı bir şekilde sınıflandırılarak, tam ürün yaşam seyri maliyetleme yöntemi açıklanmış; çevre maliyetlerinde hedef maliyetleme yöntemi için bir uygulama tasarlanmıştır.