Düzenli yüzme eğitimi alan bireylerin yaş değişkenine göre sakatlanma risklerinin belirlenmesi - Meral Miyaç; Mehmet Göktepe (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırmanın amacı; düzenli yüzme eğitimi alan bireylerin yaş değişkenine göre sakatlanma risklerinin belirlenmesidir. Çalışmaya, 1 sene boyunca, haftada iki kez düzenli yüzme kursuna gelen toplam 22 erkek dahil edilmiştir. Her katılımcıya boy ve vücut ağırlığı ölçümleri yapıldıktan sonra, Fonksiyonel Hareketlilik Tarama (FHT) testi yapılarak çalışma sonlandırıldı. Elde edilen değerler, Shapiro-Wilks testi ile normallik dağılımına bakıldıktan sonra değişkenler arası farklılığın belirlenmesi için non-parametrik verilerde kullanılan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Katılımcıların Fonksiyonel Hareketlilik Tarama testi parametrelerinden; omuz mobilitesi skorları 16 yaş lehine ve rotasyon stabilitesi skorları 14 yaş lehine istatistiksel olarak anlamlı tespit edilmiştir (p<0,05). Ayrıca derin çömelme, yüksek adımlama, tek çizgide hamle, aktif düz bacak kaldırma, gövde stabilite şınavı, Fonksiyonel Hareketlilik Tarama testi toplam puanları için istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). FHT testi ile ilgili farklı spor branşlarında, seviyelerde ve farklı yaş gruplarında araştırılması, ayrıca yaralanmaların en aza indirgenmesi için antrenörlerin Fonksiyonel Hareketlilik Tarama testini belirli aralıklarla uygulaması gerektiği önerilebilir.