Posterior Bölgede Taşkın Yapılmış Restorasyonların Alveolar Kemik Kaybıyla İlişkisinin Konik Işınlı Bilgisayar Tomografisi ile Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi - Damla Soydan Çabuk; Sevde Gül Batmaz (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Retrospektif olarak konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerini inceleyerek taşkın restorasyonların sıklığını ve lokalizasyonunu belirlemek ve zaman içerisinde alveol kemikte meydana getirdiği yıkımın üç boyutlu olarak değerlendirilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya subgingival amalgamlar, kompozit veya cam iyonomer restorasyonlar (proksimal taşkın kenarlar), servikal abrazyonlar, sınıf V restorasyonlar gibi en az bir proksimal restorasyonu olan, karşı taraftaki dişleri restore edilmemiş olan hastalar dahil edildi. Çalışmada incelenilen tüm konik ışınlı bilgisayar tomografiler Planmeca Promax 3D (Planmeca Inc. Helsinki, Finlandiya) cihazı ile çekildi. Konik ışınlı bilgisayar tomografilerin hiçbiri bu çalışma için özel olarak elde edilmedi. Taşkın restorasyonların tomografileri incelendikten sonra; dişlerin tipi, yeri ve hasta bilgileri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde Wilcoxon işaret testi, Mann Whitney U testi, Spearman korelasyon kullanıldı. Anlamlılık düzeyi %95 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların % 52.6’sı kadın, % 47.4’ü erkek ve taşkın restorasyonlu dişlerin % 50.9’unun molar diş ve % 49.1’inin premolar dişlerden oluşmaktadır. İncelenen taşkın restorasyonların % 54.38’i üst çenede, % 45.62’si alt çenede yer almaktadır. Taşkın restorasyona sahip dişlerin mezial ve distal bölgelerinde yapılan alveol kemik yıkımı ölçüm değerleri, karşı tarafta yer alan sağlıklı dişlerinin ölçüm değerlerine göre daha yüksektir (p