aBdullaH B. yasİn Ve muraBıtlar Hareketİ - Adnan Adıgüzel (İslami İlimler Dergisi)
Murabıtlar Hareketi, V/XI. yüzyılda, Afrika kıtasında Moritanya’nın doğusunda ortaya çıkmıştır. Burası Büyük Sahra’nın batısında yer almaktadır. Gana ile Sûsulaksa arasında yer alan ve Sahra’nın iç kısımlarına doğru uzanan bu bölgede göçebe Berberî Sanhâce’ye mensup kabileler yaşamaktaydı. Bu hareketin kurucusu, Mağribu’l-Aksa’da Nefis kentinde bir ribatta öğrenci iken, bölgedeki kabile başkanlarından Yahya b. İbrahim’in daveti üzerine Sahra’ya geçen Abdullah b. Yasin’dir. Onun eğitim vermek amacıyla davet edildiği Sahra’da yaptığı çalışmalar bir süre sonra büyük bir tepki çekmiştir. Bunun üzerine o küçük bir grupla oradan ayrılarak Senegal Nehri üzerindeki bir adaya yerleşmiştir. Abdullah b. Yasin, burada kurduğu bir ribatta eğitim çalışmalarını sürdürmüştür. Kısa zamanda kendisine katılanların sayısının hızla artmasıyla, dinî eğitim yanında askeri ve siyasi eğitim çalışmaları da yürütmeye başlamıştır. Böylece Murabıtlar hareketinin ortaya çıkmasını sağlamış ve kısa sürede Sahra’yı ve Mağribu’l-Aksa’yı kontrol altına alacak şekilde güçlenmiştir. Biz bu çalışmamızda Abdullah b. Yasin ile başlayan Murabıtlar Hareketi’nin doğuşunu ele alacağız.