MONITORIZAREA CURRICULUMULUI ȘCOLAR EVALUAT – CONCEPT ȘI PARTICULARITĂȚI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Articolul se concentrează pe monitorizarea curriculumului școlar, punând accent pe evaluarea rezultatelor învățării elevilor. Subliniază importanța integrării evaluării ca un proces continuu și sistematic în cadrul activităților de predare și învățare. Scopul principal al monitorizării este de a asigura aplicarea eficientă a curriculumului în practica educațională, identificând barierele și domeniile care necesită îmbunătățiri. Articolul prezintă indicatorii cheie ai unei evaluări eficiente, inclusiv frecvența evaluărilor formative și sumative, feedbackul oferit la timp, progresul elevilor și corelarea metodelor de evaluare cu obiectivele de învățare. Este evidențiată importanța atât a monitorizării interne, care oferă feedback imediat pentru ajustări continue, cât și a monitorizării externe, care asigură controlul general al calității. De asemenea, articolul subliniază necesitatea unui echilibru între evaluarea rezultatelor și evaluarea procesului, subliniind că un sistem eficient de evaluare motivează elevii și îmbunătățește atât strategiile de predare, cât și rezultatele învățării. Cuvinte cheie: curriculum, monitorizare, curriculum scris, curriculum implementat, evaluarea rezultatelor învățării.